Nem tudom, te hogy vagy vele, de így, hogy már több, mint egy éve velünk van a Covid és minden ami vele jár, azért érzem, hogy nem egészen úgy vagyok a bőrömben, ahogy szoktam. Sokkal tudatosabban kell odafigyelnem magamra, a jól-létemre. Szerencsére egy ideje már gyakorlom a self-care-t, így van bőven eszköz, amiből válogatni tudok, de hoztam egy csokorra valót az International Stress Management Association (kb.Nemzetközi Stresszkezelő Szövetség) gyűjtéséből. Az ISM összeállított egy rövid útmutatót, arról, hogy miket tehetsz meg a Covid és az akár kényszerű, akár önkéntes karantén idején is azért, hogy pozitív irányba változtasd az életed. 

 

Változtasd meg a gondolataidat – változtasd meg az eredményt

Ez a kiindulópont, vagyis  az agy „átprogramozása” úgy, hogy egy haszontalan negatív gondolatot vagy hiedelmet valami pozitívra kell cserélni. Segíthet a vizualizáció (amikor elképzelsz egy vágyott állapotot úgy, hogy az minél valóságosabb legyen), vagy a gondolatok átkeretezése (az átkeretezésről bővebben egy másik posztban írok, röviden most csak annyit, hogy a félelmek helyett például a várható előnyökre fordítjuk át ezeket a gondolatokat)

Az önbizalom veled kezdődik

Ha mindig ugyanazt csinálod,az eredmény is ugyanolyan marad – vagy legalábbis másoktól függ a saját  jól-léted.  Csinálj ma valami szórakoztatót, vagy csak szimplán vezesd be az én-időt, hogy jól érezd magad!

 Tehát, ha nem tetszett mindaz, ami tavaly történt veled, készíts terveket, tűzz ki célokat és tegyél is érte aktívan.  

 

Hozd meg a nehéz döntéseket még ma

Közhely, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Pedig sokan szeretjük halogatni a nehéz döntéseket, talán mert nem akarunk megbántani másokat, vagy mert félünk a következményektől.  Ezek a  félelmek ott lógnak egész nap a fejed felett tudván, hogy előbb-utóbb úgyis túl kell esni a döntésen… Ez persze hatással lesz a produktivitásodra, és persze a stressz-szintedre is. Mi lenne ha a nap elején túlesnél a nehezén, és utána már tudnál más dolgokra összpontosítani?   

 

Keress okot arra, hogy  „igen”-t mondhass

Ismerős?: „Szeretném, de …” és szépen belecsúszunk a negatív gondolatokba…  Próbáld ki, hogy milyen pozitív élményt jelent, ha „Igen” -t mondasz. Próbáld meg a lehetőségek oldaláról megközelíteni, ha pedig mások döntésére is szükség van ehhez, hát vedd kezedbe az irányítást, és győzd meg őket! 

Ha kell, tárgyald újra és változtass! 


Elakadtál? Változást szeretnél? Kezdd el  fejleszteni az önérvényesítő képességedet, és gyakorold! Koncentrálj magadra, hogy mi az, amit valóban akarsz, vedd számba, hogy milyen igényeid vagy elvárásaid változtak meg, és beszéld meg a főnököddel, munkatársakkal, a családdal.

 

Forditsd meg!

Minden helyzetnek mindig két oldala van – néha még több is. Szánj időt arra, hogy  az összes lehetőséget megvizsgáld, ne csak feltételezésekbe bocsátkozz. Lehet, hogy másoktól kell információkhoz jutnod emiatt, de szedd össze a tényeket, és vizsgáld meg, hogy minden eshetőségre gondoltál, majd ez alapján hozz döntéseket.