Mindannyiónkban ott van Ő.

Legfőbb kritikusunk, önbizalom-gyilkosunk, aki halkan ugyan, de határozottan duruzsol a fülünkbe, így szinte észrevétlenül és gondolkodás nélkül részesünkké válnak negatív gondolataink.  Meghatározhatják kapcsolatainkat (igen, az önmagaddal valót is!), és lassan, de biztosan képesek arra is, hogy elgyengítsenek.

Egyre több kutatás mutatja ki, hogy a belső kritikusunk hozzátesz a nehézségeinkhez, és a depresszió kialakulásában és fenntartásában is jelen van. 
De a belső kritikus az, aki feszültséget és szorongást képes kialakítani az életünkben, sőt bizonyos esetekben evés-zavart, öngyilkos gondolatokat is előhív. És persze a társas kapcsolatokra is hatással van: ha túl kritikus vagy magaddal, az egyenes út lehet a kevésbé jól funkcionáló párkapcsolathoz is. Ezek után nem is kérdés, hogy a belső kritikussal foglalkozni kell. Vedd tudomásul, hogy létezik, és tegyél ellene!

A tiéd milyen? Az enyém a Critiqua nevet viseli, szipkával szívja a cigarettát (8 éve leszoktam), igazi nagyvilági díva. Csoda, hogy egy bizonytalan szürke kisegér vagyok mellette?

Hogyan küzdhetsz ellene? (Figyelem, gyakorlati alkalmazhatóság a láthatáron!!! )

Első lépés: Vedd észre, halld meg. Légy tudatában annak, hogy veled van, és megszólalt a saját belső kritikusod.

Második lépés: Tudatosítsd magadban, hogy Ő hozzád tartozik, a te gondolataidat verbalizálja. HA pedig ő te vagy, akkor beszélnél a legjobb barátnőddel úgy, ahogy a belső kritikusod beszél Veled?

Harmadik lépés: Állítsd kihívás elé a következő kérdésekkel: Milyen bizonyítékokra alapozva mondja, amit mond? Milyen konkrétumokat tud felsorolni kedves Critiqua, ami ezt alátámasztja?

Negyedik lépés: Ahogy a való életben a társas kapcsolataidban is vagy: nem kell mindenki véleményét meghallgatni vagy épp adni rá.

Ötödik lépés: Fordíts át belső kritikusod negatív gondolatait!

Kipróbálod az átfordítást? Szívesen veszem, ha beszámolsz arról, hogy sikerült!