Nem tudom, kedves olvasó, te hogy vagy vele, de nálam fel-felbukkanak azok a bizonyos zsigeri megérzések amikor döntéseket kell hoznom. Persze mi, emberek szeretünk racionális döntéseket hozni, ezt nem is vitatom, de akkor mi a helyzet ezzel a megmagyarázhatatlan (nálam) gyomortáji érzéssel? 

Bízz az ösztöneidben!

Most figyelj: a hirtelen hozott döntések sokkal megbízhatóbbak, mint azok amiket átgondoltan hozunk. Dr Li Zhaoping, a University College London kutatásvezetője megerősítette, hogy bár úgy gondolhatjuk, hogy ha több időnk van átgondolni a lehetőségeket, jobb döntést hozunk – ez nem így van. 

Persze erről is az evolúció tehet: mind az állatoknak, mind az embereknek a túlélésük szempontjából muszáj volt olyan rendszerben létezniük, hogy a másodperc töredéke alatt felmérjék az adott helyzetet, és gyors döntést hozzanak. Gondolj csak a „küzdj, vagy menekülj” -reakcióra (bővebben itt találsz róla leírást).

Ezek a zsigeri megérzések akkor lehetnek hasznosak, ha gyorsan kell reagálnod és nincs időd minden eshetőséget számba venned – hitelt mondjuk ne ilyen hirtelen döntéssel vegyél fel!:)  

(A kutatásról ide kattintva olvashatsz bővebben – angolul)

Gondolkodj pozitívan! 

Ha állandóan ideges vagy, amikor döntést kell hoznod, akkor lehet, hogy a következmények pörögnek az agyadban, azok közül is az, hogy mi van akkor, ha ROSSZUL döntesz. Mi lenne, ha legközelebb, amikor döntési helyzetbe kerülsz, feltennél egy másik szemüveget? Gondolj arra, hogy mi potenciálisan a legjobb eredménye ha az „A” vagy ha a „B” döntést hozod meg. Minél jobban látod magad előtt az eredményt (a vizualizáció erejéről ITT olvashatsz), annál egyértelműbbé válik, hogy hogyan is dönts.

Vállald a kockázatot!

Addig várni, amíg minden teljesen biztos lesz, az nagyon megnyugató érzés lehet. Aztán a valóság szembecsap, mert sosincs olyan helyzet, amikor minden változó a rendelkezésedre állna. A legjobb döntést csak akkor tudod meghozni, ha már eleve tudod a kimenetelét – ez pedig lássuk be, elég ritka.  Ha tehát ilyen illúziót kergetve nem hozol meg döntéseket, az csak simán halogatás, nem más – viszont így egy csomó lehetőségről lecsúszol menet közben. Szóval legközelebb, ha döntési helyzetbe kerülsz, törekedj egy közel optimális döntés meghozatalára.

Vállald a felelősséget!

Szükséged van arra, hogy mások megerősítsenek a döntésed helyességében? Vajon mi lehet az oka? Mark Tyrrell brit terapeuta szerint ez annak is lehet a jele, hogy küzdesz a valódi felnőtté válás – és a felelősségvállalás ellen. Jusson eszedbe az, hogy ha döntést hozol, akkor te irányítod az eseményeket – és nem az események téged!

Te hogy vagy a döntéshozatallal? Könnyen megy vagy megszenveded? Kíváncsian várom a saját történetedet!